De geluidsisolerende wanden van BREEDVELD

Heeft u een ruime die u graag wilt opdelen in meerdere ruimtes? Maar maakt u zich zorgen over eventuele geluidsoverlast tussen de twee verschillende ruimten? Wij hebben veel kennis op het gebied van geluidsisolatie van onze mobiele wanden, hieronder leest u daar meer over.

Wat is geluid?

Geluid is een vorm van energie die wordt geproduceerd door trillingen van materie. Deze trillingen zetten de luchtdeeltjes in beweging en creëren zo een golf van drukveranderingen die zich door de lucht of andere materie voortplanten.

Geluid kan worden waargenomen door het menselijk oor en wordt gemeten in eenheden van decibel (dB). Het menselijk gehoor kan geluiden detecteren in het bereik van ongeveer 20 Hz tot 20.000 Hz.

Geluid kan worden geproduceerd door een breed scala van bronnen, waaronder stemmen, muziekinstrumenten, machines, voertuigen en meer. Geluid heeft ook verschillende eigenschappen, zoals toonhoogte, volume, duur en timbre, die allemaal kunnen worden gemeten en geanalyseerd om meer inzicht te krijgen in de aard van het geluid en de bron ervan.

Wat is geluidsisolatie?

Geluidsisolatie is het proces waarbij geluid wordt verminderd of geabsorbeerd om te voorkomen dat het zich verspreidt van de ene ruimte naar de andere. Dit wordt meestal bereikt door het gebruik van materialen die het geluid absorberen of reflecteren, zoals geluidsisolerende wanden en vloeren.

Welke type geluidsisolerende materialen zijn er?

Gemelamineerd spaanplaat

Gemelamineerd spaanplaat is een type spaanplaat waarbij het oppervlak is bedekt met een dunne laag melaminehars, die is geperst en gehard onder hoge temperatuur en druk.

Eigenschappen:

Gemelamineerd spaanplaat kan worden gebruikt als afwerking van wanden die zijn ontworpen voor geluidsisolatie. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als de buitenste laag van een sandwichwand, waarbij de binnenste lagen geluidsisolerend materiaal bevatten, zoals minerale wol.

Gemelamineerd spaanplaat is sterk en duurzaam en kan goed tegen stoten en krassen.

Het gladde en waterbestendige oppervlak van gemelamineerd spaanplaat maakt het gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.

Gemelamineerd spaanplaat is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en patronen en kan worden gebruikt voor decoratieve toepassingen in meubels, keukenkasten, muurbekleding en meer.

Gemelamineerd spaanplaat wordt gemaakt van afvalhout en is daarom een milieuvriendelijk alternatief voor massief hout.

Minerale wol

Minerale wol is een isolatiemateriaal gemaakt van fijne vezels van glas, steen of keramiek. Het is een uitstekende isolator vanwege de vele luchtzakken die zich tussen de vezels bevinden, waardoor warmte en geluid worden geabsorbeerd en vastgehouden.

Eigenschappen:

Minerale wol heeft ook goede geluidsisolerende eigenschappen. Het kan geluidsgolven absorberen en verminderen, waardoor de akoestiek van een kamer of gebouw wordt verbeterd.

Minerale wol heeft uitstekende thermische isolatie-eigenschappen. Het kan warmte vasthouden en voorkomen dat het door muren, plafonds of daken ontsnapt, waardoor de energiekosten worden verlaagd.

Minerale wol is een niet-brandbaar materiaal. Het smelt niet bij blootstelling aan hoge temperaturen en geeft geen schadelijke dampen af. Het kan worden gebruikt als brandwerend isolatiemateriaal.

Minerale wol is een duurzaam materiaal en heeft een lange levensduur. Het is bestand tegen veroudering en rotting en behoudt zijn isolatie-eigenschappen voor een lange tijd.

Isolatiewaarden

De geluidsisolerende waarden kunnen naar wens oplopen tot 58 dB Rw, afhankelijk van de akoestische kenmerken in de ruimte.
Hieronder ziet u wat u hoort aan de andere kant van de wand.

Meer geluidsisolerende materialen..

Hardboard

Hardboard is een geperst houtproduct dat wordt gemaakt door houtvezels samen te persen met warmte en druk. Hardboard is een sterk en glad materiaal dat goede isolerende eigenschappen heeft en milieuvriendelijk is.

Eigenschappen:

Hardboard heeft goede isolerende eigenschappen. Het kan warmte en geluid goed isoleren, waardoor het geschikt is voor gebruik in vloeren, muren en plafonds.

Hardboard is een stevig materiaal en heeft een hoge dichtheid. Hierdoor is het sterk en bestand tegen buigen, scheuren en splijten.

Hardboard heeft een glad oppervlak en is goed te bewerken. Het kan worden gesneden, geboord, geschuurd, geschilderd en geverfd.

Hardboard is relatief goedkoop en daarom een populaire keuze voor veel toepassingen.

Hardboard wordt gemaakt van gerecyclede houtvezels en is daardoor een milieuvriendelijk materiaal.

Geluidsisolerend glas

Dit type glas is speciaal ontworpen om de overdracht van geluidsgolven te verminderen. Het bestaat uit twee of meer lagen glas die zijn verbonden met een geluidsisolerende tussenlaag.

Eigenschappen:

Geluidsisolerend glas kan de overdracht van geluidsgolven verminderen, waardoor het geluid dat van buiten of binnen komt, wordt gedempt. Dit is mogelijk door de tussenlaag in het glas die fungeert als een geluidsisolerende barrière.

Geluidsisolerend glas is verkrijgbaar in verschillende diktes en configuraties, afhankelijk van de gewenste geluidsisolatiewaarde. Hoe dikker het glas en de tussenlaag, hoe beter het geluid kan worden geïsoleerd.

Geluidsisolerend glas biedt goede geluidsisolatie zonder afbreuk te doen aan de transparantie van het glas. Dit betekent dat het lichtinval niet wordt belemmerd en het zicht niet wordt beperkt.

Geluidsisolerend glas kan ook worden geproduceerd met een geharde of gelaagde buitenlaag, waardoor het veilig is in geval van breuk.

Geluidsisolerend glas kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals ramen, deuren, scheidingswanden en gevels van gebouwen

Sommige types geluidsisolerend glas bieden ook verbeterde thermische isolatie, waardoor het energieverbruik van een gebouw kan worden verminderd.

Bitumen

Bitumen heeft van nature uitstekende geluiddempende eigenschappen, omdat het in staat is om geluidsgolven te absorberen door haar hoge dichtheid.

Eigenschappen:

Door het gebruik van bitumen in geluidsisolatie-toepassingen, kunnen geluidsgolven worden geabsorbeerd en verminderd worden in hun intensiteit en reflectie, waardoor het geluid binnen een gebouw wordt verminderd.

Bitumen kan worden gebruikt als een laag of coating op oppervlakken zoals wanden, plafonds en vloeren om geluidsisolatie te bieden. Het kan ook worden gebruikt in combinatie met andere materialen, zoals glasvezel of minerale wol, om een geluidsisolerende sandwichconstructie te creëren. Bitumen kan ook worden gebruikt als een tussenlaag tussen twee lagen van andere materialen om de geluidsisolatie te verbeteren.

Bitumen is een recyclebaar materiaal en kan meerdere malen worden gebruikt zonder kwaliteitsverlies. Het wordt ook steeds meer geproduceerd uit gerecycled materiaal, waardoor het een duurzaam alternatief is voor andere bouwmaterialen.

Bitumen heeft een hoge weerstand tegen vuur en is daarom een veelgebruikt materiaal in de bouw van brandwerende constructies.

Impressies wanden

Met een goede geluidsisolatie!