Welkom in de wereld van mobiele wandsystemen.

Français | English | Deutsch Contact

Fr | En | De Contact

Trend- en accentverschuivingen in zaalverhuur

gepost op 31-10-2013 15:23 door H. den Dikken


De markt van gastronomie, zaalverhuur en conferentiecentra is volop in beweging. Sinds 2010 zijn er dan ook duidelijke trends waarneembaar, die zich de afgelopen jaren hebben doorgezet. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de groepen kleiner worden.

Planners zijn bovendien vooral op zoek naar scherpe package deals. Verder blijkt er, door toedoen van het huidige economische klimaat, meer behoefte aan bijeenkomsten zonder poespas. Dus rendementgedreven en zonder hippe teambuilding of luxe franje. Maar ondanks deze versobering van de vergadermarkt, blijft Nederland een echt vergaderland.

Het zijn vooral de accenten die verschuiven. Er is meer behoefte aan ambiance, kleinschaligheid, persoonlijke aandacht en gezond eten. Daar liggen de kansen. Men wil geen vergaderfabrieken meer. Door vergaderlocaties weer bijzonder, uniek en authentiek te maken, stijgen de omzetkansen. 

BREEDVELD is vanwege de ontwikkeling van mobiele afscheidingen, dagelijks in deze markt actief. Binnen deze markt zien we een duidelijke tweedeling. Want naast dat conferentiecentra en zalencomplexen langzaam maar zeker hun aanbod aanpassen aan de huidige vraag, zien we ook een verschuiving van externe naar interne conferentiefaciliteiten. Renault Nederland bijvoorbeeld, investeerde onlangs in een multiflexibele meetingroom die op te delen is in vier afzonderlijke ruimtes (met tussengang en loopdeuren met glasopeningen). De doorslag voor deze investering werd ingegeven door de steeds verder oplopende consumptiekosten op externe locaties. 

Maar ook ondernemers in zaalverhuur, zoals hotels en conferentieoorden pakken hun kansen. Het idee om kostbare vierkante meters in de horeca anders of flexibeler in te delen, wordt meestal ingegeven door de behoefte aan efficiënter ruimtegebruik. Nee verkopen aan een receptieaanvraag omdat er al een vergadering is gepland hoeft niet meer als de ruimte slim is op te delen.Klanten van BREEDVELD, waaronder Apollo Hotel Lelystad, Fort Voordorp en Brasserie Restaurant Korderijnk hebben ons letterlijk laten weten dat de omzetverhoging door slimmere ruimteverdeling in hoogseizoentijden met meer dan 30 procent is gestegen. 

Aansluitend op de eerder genoemde trends kunnen flexibele afscheidingen ook nog eens haarfijn meebewegen als het gaat om de hang naar meer sfeer, kleinere ruimtes, authentieke omgevingen en het neerzetten van een eigen ‘brand’. Afwerkingen met unieke fotoprints, etsen in glas of chesterfieldlooks vormen zomaar een greep uit de mogelijkheden. De hoge geluidsisolerende waarden van de wanden bieden ook nog eens vrijheid in decibelgebruik. 

Reageren? Mail hdendikken@breedveld.com 

*Genoemde trends zijn verzameld aan de hand van eigen marktervaringen, maar ook aan de hand van onderzoeken die zijn uitgevoerd door onder andere Hospitality International en Mindjet (2010).