Welkom in de wereld van mobiele wandsystemen.

Français | English | Deutsch Contact

Fr | En | De Contact

Moet Zorgvastgoed op zoek naar andere functies, of naar uitbreiding van bestaande (sociale) functies

gepost op 26-09-2013 08:38 door H. den Dikken


Veel zorginstellingen moeten hun vastgoedstrategie gaan bijstellen. Het is het gevolg van de bezuinigingen, waardoor veel zorginstellingen te maken krijgen met het scheiden van wonen en zorg. Dat betekent straks een forse vermindering van...

Veel zorginstellingen moeten hun vastgoedstrategie gaan bijstellen. Het is het gevolg van de bezuinigingen, waardoor veel zorginstellingen te maken krijgen met het scheiden van wonen en zorg. Dat betekent straks een forse vermindering van mensen die nog in een verzorgingshuis zitten, want de zorg verplaatst naar de thuisomgeving. 

Veel van deze gebouwen hebben belangrijke maatschappelijke functies in dorpen en gemeenschappen, omdat ze ook diverse sociale buurt- en wijkfuncties vervullen. Omdat veel zorgorganisaties ook eigenaar zijn van de gebouwen, worden ze nu gedwongen om anders naar huuropbrengsten, ruimtegebruik en ruimte-indeling te kijken. In het ergste geval ontstaat leegstand. En anders sloop.

Als zorginstellingen nu al belangrijke sociale functies vervullen, zouden eigenaren en plaatselijke ondernemers eens goed moeten kijken of deze sociale functies niet verder ontwikkeld kunnen worden. Veel van deze functies hebben één ding met elkaar gemeen, en dat is “mensen ontmoeten”. Vaak gekoppeld aan een specifieke behoefte of activiteit. En verspreid over alle leeftijdsgroepen. 

Tijdens een bijeenkomst in het wijkcentrum Lopes Dias in Hilversum kwamen ruim zeventig architecten, bouwers en zorgprofessionals bijeen om over de toekomst van ouderenzorgvastgoed te praten. Architecte Milee Herweijer sprak daar over het onlangs getransformeerde Utrechtse Bartholomeus Gasthuis, dat als goed voorbeeld kan dienen. Het zorgcentrum moest een centrale ontmoetingsplek in de lokale samenleving gaan vervullen, waarin verschillende functies worden vervuld. Maar het moet ook ruimte bieden voor gesloten afdelingen met zware zorg. 

 Het Utrechtse Bartholomeus Gasthuis kan als een goede inspiratiebron dienen voor vergelijkbaar toekomstig zorgvastgoed. Wat voor ontmoetingen zijn er allemaal denkbaar, waarmee de maatschappelijke context van het zorgvastgoed wordt vergroot? Denk aan het naar binnen halen van bestaande of nieuwe functies. Zoals een koffie- en theeschenkerij, een naaiatelier of een kapperszaak. Of aan (pop-up) winkelconcepten die aansluiten bij een lokale behoefte of trend. Of denk aan trainingsruimtes. Of dit nu voor seniorenyoga, computertrainingen of voor muziek- of fitness-sessies is, doet er niet toe. 

Het gaat erom dat de flexibiliteit van de ruimtes aansluit bij de maatschappelijke behoeftes van de omgeving. Die flexibiliteit kan heel goed samengaan met openheid of geslotenheid. Of tussenvormen daarvan. De impressiepagina op deze site geeft hiervoor misschien nog wel meer inspiratie.

Reageren? Mail hdendikken@breedveld.com