Welkom in de wereld van mobiele wandsystemen.

Français | English | Deutsch Contact

Fr | En | De Contact

Goede wand akoestiek is gezonder dan u denkt!

gepost op 08-05-2014 15:59 door H. den Dikken


Akoestiek en de mate waarin geluiden wel of niet als hinderlijk worden ervaren, bepalen voor een belangrijk deel de kwaliteit van ruimte. Gek genoeg lijkt akoestiek toch in veel gevallen een ondergeschoven kindje te zijn. En dat terwijl...

Akoestiek en de mate waarin geluiden wel of niet als hinderlijk worden ervaren, bepalen voor een belangrijk deel de kwaliteit van ruimte. Gek genoeg lijkt akoestiek toch in veel gevallen een ondergeschoven kindje te zijn. En dat terwijl het negatieve effect van slechte geluidsdemping al op verschillende manieren is onderzocht. In schoolvastgoed gaan leer- en doceerprestaties er bijvoorbeeld aantoonbaar op achteruit. 

Akoestiek is geen solo-spel

Goede akoestiek is geen solo-spel. Het gaat om een sluitende samenwerking tussen architect, interieurarchitect, facility manager en toekomstige gebruiker. En ook tussen opdrachtgever aannemer en gelieerde toeleverende partijen zoals bijvoorbeeld van vloeren, plafonds en wanddecoratie. BREEDVELD kan dan misschien voor een maximale akoestische barrière zorgen, inclusief bovenconstructies, maar als vervolgens de plafonds en vloeren de geluiddempende werking weer teniet doen, schieten gebruikers daar weinig mee op. 

Slechte akoestiek beïnvloedt ons welzijn

In een reportage van het actualiteitenprogramma “Eén Vandaag” werd onlangs nog aangetoond wat het effect is van ruimtes in zorginstellingen met een matige akoestiek. Ouderen blijken er eerder stress, hoofdpijn en een verminderd concentratievermogen te hebben. Galmende omgevingsgeluiden worden er als zeer irritant ervaren. 

Samenspel tussen wand- en bovenconstructies 

Hoe goed de geluidsdemping van (flexibele) wanden ook is, de kwaliteit ervan valt of staat met de aandacht die wordt besteed aan het bovenconstructiewerk.Dit is ook één van de redenen waarom BREEDVELD liefst zo vroeg mogelijk bij bouw- of renovatieprojecten wordt betrokken. In de voorfase kan nog geadviseerd en gestuurd worden, zodat ruimtes later ook echt de gewenste geluidsisolatie en het vereiste comfort krijgen. 

Zowel wand- als bovenconstructie kunnen op zichzelf al met de juiste mix van geluidsisolerende materialen een zeer hoog dempingsniveau bereiken. Maar ook bepaalde afwerkingen kunnen hun steentje bijdragen. Denk aan afwerkingen met textiel of naaldvilt. Maar ook aan trendy afwerkingen met leer, zoals onze “chesterfield-wanden”, geven naast een bepaald “cachet” ook extra geluidsdemping.

Wat betekenen die decibellen nu eigenlijk in de praktijk? 

Onderstaande decibelvariabelen geven een indicatie weer van wat een akoestische barrière doet. Maar dit is wel volledig afhankelijk van de overige technische kwaliteiten binnen een ruimte. 

• 0 – 20 dB:   Vooral een visuele afscherming. 
• 21- 35 dB:  Lichte geluiddempende barrière. 
• 36 – 39 dB: Enige geluidsdemping, maar gesprekken worden nog gehoord
• 40 - 46 dB: Hierbij kan een normaal gesprek niet worden gehoord, tenzij er sprake is van stemverheffing. 
• 47 – 50 dB: Goede vergaderkwaliteit.
• 51 – 54 dB: Zeer goede vergaderkwaliteit
• 55 dB en meer: Hoogst mogelijke geluidsisolatie. 

Heeft u de uitzending van Eén Vandaag gemist? De link naar de reportage over “akoestiek beïnvloedt ons welzijn” staat hier:http://www.eenvandaag.nl/binnenland/50839/akoestiek_be_nvloedt_ons_welzijn?autoplay=1 

Kijk voor meer informatie en inspiratie op http://breedveld.klikattaca.nl/impressies.php. Of op http://breedveld.klikattaca.nl/bovenconstructies.php 

Daarnaast geeft onze bedrijfsfilm, gericht op afwerkingen techniek een goed beeld van hoe BREEDVELD zich voorbereidt op gewenste akoestische kwaliteiten. 
https://www.youtube.com/watch?v=ueQQnnaPO2A 

Reageren? Stuur een mail naar hdendikken@breedveld.com