Welkom in de wereld van mobiele wandsystemen.

Français | English | Deutsch Contact

Fr | En | De Contact

Gebruikers vragen niet om ruimteverdeling, maar om ruimtebeleving!

gepost op 29-11-2013 13:57 door H. den Dikken


Het valt ons al langer op. Nog steeds wordt de échte invulling van ruimte vaak als een soort sluitpost in bestekken opgenomen. Dat is jammer, want eenmaal om tafel met een (interieur)architect, opdrachtgever en toekomstige gebruikers,...

Het valt ons al langer op. Nog steeds wordt de échte invulling van ruimte vaak als een soort sluitpost in bestekken opgenomen. Dat is jammer, want eenmaal om tafel met een (interieur)architect, opdrachtgever en toekomstige gebruikers, krijgt het gesprek vaak een heel andere wending. Want met het betrekken van de gebruikers praten we niet meer over ‘waarmee’ een ruimte moet worden ingedeeld. Maar dan praten we ook over hoe we maximale ruimtebeleving kunnen creëren voor de gebruikers. Dat is een heel andere invalshoek. Maar gaat het daar in feite niet om? 

Gaat het er niet om dat kinderen zich thuis voelen op een kinderdagverblijf of op een Brede School? Bijvoorbeeld met vrolijk ogende (eventueel verplaatsbare) wanden waar ook nog eens van alles op geprikt, geplakt of geprojecteerd kan worden? Of waar door aanbrenging van zacht wandtapijt lekker tegenaan gehangen kan worden En is het niet zo dat zakenmensen geïnspireerder en productiever zijn in zalencomplexen en vergadercentra waar aandacht besteed is aan het strelen der zintuigen? Door bijvoorbeeld combinaties met verwisselbare wallpapers, inspirerende prints of geïntegreerde, interactieve beeldschermen? Of juist door het creëren van open, flexibele en transparante ontmoetingsplekken. Het gaat niet meer om ruimteverdeling, maar om ruimtebeleving! Wanden kunnen dan tegemoet komen aan een zekere mate van flexibiliteit, maar afwerkingen, design en gebruikscomfort appelleren pas echt aan beleving. 

Er is meer behoefte aan ambiance, kleinschaligheid en natuurlijke materialen

Als de wereld om ons heen verandert door vergrijzing, krimp, milieuvraagstukken of grote verschuivingen in de zorg, dan verandert de vraag naar ruimtegebruik toch ook? Het zijn de gebruikers die steeds meer wensen hebben met betrekking tot gebruiksgemak, design, flexibiliteit en multifunctioneel comfort. En ook met betrekking tot de “look & feel”. Dat is waar projectontwikkelaars, bouwers en (interieur)architecten meer naar zouden moeten luisteren. In mijn vorige blog schreef ik er al over. Er is meer behoefte aan ambiance, kleinschaligheid en natuurlijke materialen. En aan openheid en transparantie, waarmee ontmoeting en interactie worden gestimuleerd.
 
Het onlangs door Kraaijvanger Architecten ontworpen Auditorium van Cap Gemini is er een goed voorbeeld van. Er werd gebruik gemaakt van standaard Conference T110 Paneelwanden, maar wel afgewerkt met fraai en warm ogend bamboefineer in combinatie met moderne RVS-plinten. Maar er is ook behoefte aan specialistische afwerkingen. Zoals dit jaar bij het nieuwe Erasmus MC, ontworpen EGM Architecten, waar specifiek gevraagd werd om afwerkingen met een antibacteriële bescherming. Daarnaast zijn het ook steeds vaker de gebruikers en opdrachtgevers zelf, zoals gemeenten en scholenstichtingen, die eisen stellen ten aanzien van het gebruik van duurzame materialen. Terecht! Maar door het aanbestedingssysteem waarin we leven, zijn dit ook vaak weer de ingrediënten waarop bezuinigd wordt. Maar wordt goedkoop, daarmee maatschappelijk gezien eigenlijk geen duurkoop? Hopelijk ligt die keuze straks nog meer bij de gebruiker! 

Reageren? Mail hdendikken@breedveld.com