Welkom in de wereld van mobiele wandsystemen.

Français | English | Deutsch Contact

Fr | En | De Contact

Friendship Sports Centre, speciaal voor mensen met een beperking

gepost op 15-02-2019 06:42 door Breedveld


Het Friendship Sports Centre in Amsterdam is het enige sportcentrum in Europa dat volledig is toegespitst op kinderen en jongeren met een beperking. Met twee voetbalvelden, een Cruijff Court, een atletiekbaan, een verspringbak, een extra verwarmd zwembad, een aangepaste fitnessruimte, een sportzaal en een dojo is Friendship een topsportomgeving met ongekend veel mogelijkheden.

Veilige omgeving
Ook onder volwassenen zijn er kwetsbare groepen die behoefte hebben aan een veilige sportomgeving. Het Friendship Sports Centre werkt met verschillende stichtingen samen om activiteiten voor volwassenen met een beperking te organiseren. De activiteiten variëren van zwemmen tot fietsen en van voetbal tot zitvolleybal, met een heerlijke lunch of diner als afsluiting.

Multifunctionele ruimte
Deze lunches en diners worden georganiseerd in het clubhuis c.q. restaurant van het complex. Deze ruimte was tot voor kort dermate groot dat slechts een klein gedeelte door de sporters werd gebruikt. Vandaaruit kwam de wens om de ruimte te splitsen zodat er tegelijkertijd geluncht, maar ook -door externe partijen als sponsoren van het Sport Centre- onder meer vergaderd kon worden. Interieurstudio Grand & Johnson uit Amsterdam kreeg de opdracht deze wens te realiseren. Bertel Grote van Grand & Johnson: ‘Het idee was relatief eenvoudig. Het restaurant moest worden gescheiden in twee delen zodat men een deel van de ruimte kon exploiteren. Een grote verplaatsbare wand moest de ruimte transformeren tot een multifunctioneel geheel. Vereist waren geluidsdichtheid -vergaderen en lunchen moesten tegelijkertijd kunnen plaatsvinden- en transparantie. In ons plan hebben we nieuwe plekken voor de keuken, bar en lunchruimte ingetekend en een flexibele schuifwand geplaatst. Redelijk out-of-the-box allemaal. Na goedkeuring zijn we met het plan de boer opgegaan.’

Geen deur die je zomaar dichtgooit
‘Zo kwamen we uit bij BREEDVELD, een van de betere partijen en een van de weinigen die dit huzarenstukje kon realiseren. BREEDVELD kwam met gericht bouwkundig advies -onder meer inzake het plafond dat niet sterk genoeg bleek waardoor een ingrijpende aanpassing in de constructie gedaan moest worden- en een duidelijk aanbod. De keuze was snel gemaakt. Wij hebben de samenwerking als enorm positief ervaren en het resultaat is volledig naar wens. De wand is geen deur die je zomaar opent en weer dichtgooit. Toch is de wand relatief eenvoudig door één persoon te openen en sluiten. En los van dat, het ziet er echt geweldig uit.’ Friendship Facility Manager Dirk Ruedisulj vult aan: ‘Het idee dat er aanvankelijk was, is volledig bewaarheid. We kunnen activiteiten nu parallel uitvoeren en op deze manier de exploitatie rondkrijgen. De verbouwing was echt een tour de force, het is een enorm ingrijpende operatie geweest. De samenwerking verliep van voorbereiding tot uitvoering bijzonder goed en dat zonder bestek! Alle partijen, waaronder BREEDVELD, verdienen hiervoor een enorm compliment. Vanaf dag één na de realisatie wordt er volop gebruik gemaakt van de nieuwe ruimte. Ik krijg bij wijze van spreken nauwelijks tijd om te stofzuigen.’
 


De paneelwanden hebben een hoogte van 3 meter en scheiden de multifunctionele ruimte over een lengte van 18 meter. De wanden zijn uitgerust met een bronskleurige lambrisering en bevatten aan de bovenzijde een groot geluidsisolerend glasoppervlak met minimale profilering. De jaloezieën aan de zijde van het vergadergedeelte bepalen de mate van transparantie. De geluidsisolerende deuren zijn links en rechts verwerkt in een vaste wand waarachter de panelen opgeborgen kunnen worden. In geopende stand zijn de geparkeerde panelen dus volledig aan het zicht onttrokken.  

 Dit artikel is onlangs verschenen op NBD-Online.nl.