Welkom in de wereld van mobiele wandsystemen.

Français | English | Deutsch Contact

Fr | En | De Contact

Flexibel omgaan met krimp in onderwijs

gepost op 27-08-2013 14:27 door H. den Dikken


De komende jaren neemt het aantal basisschoolleerlingen fors af. In 2020 zal deze daling negen procent zijn. En in sommige delen van het land zelfs 30 procent. Wat gaat er gebeuren? Krijgen schoolgebouwen extra..

De komende jaren neemt het aantal basisschoolleerlingen fors af. In 2020 zal deze daling negen procent zijn. En in sommige delen van het land zelfs 30 procent. Wat gaat er gebeuren? Krijgen schoolgebouwen extra maatschappelijke functies om de sociale kracht van kleine dorpskernen te versterken? Of gaat de overheid juist fusies en samenwerkingen stimuleren? Voor beide scenario’s is wel wat te zeggen. 

De overheid broedt nog op plannen om schoolbesturen meer ruimte te geven in het oplossen van het krimpprobleem. Belangrijk is dat schoolbesturen dan actief kunnen gaan anticiperen op krimp door samenwerkingen aan te gaan. 

Hoe het ook wendt of keert, feit is dat er flexibel zal moeten worden omgesprongen met het bestaande schoolgebouwaanbod. In 2012 bogen zich al een paar teams van jonge architecten over dit probleem. “Creatief krimpen”, zo noemden Lidewij Lenders en Marije ter Steege hun concept, waarbij lokalen flexibel kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld combinaties met zorgconcepten. 

Twee andere jonge architecten kwamen met “De wandelende school” en “De pulserende school”. Twee concepten waarbij lokalen in de loop der krimp worden omgebouwd tot nieuwe lokalen (met nieuwe functies), wel of niet aangevuld met nieuwbouw of aanbouw, en gericht op combinaties met andere sociaalmaatschappelijke functies.

BREEDVELD mobiele wandsystemen wordt zelf ook regelmatig actief bij creatieve herinrichting van scholen betrokken. Vaak na rechtstreekse gesprekken met schooldirecties, maar ook met tussenkomst van diverse architectenbureaus. Want niet alleen flexibiliteit van mobiele wanden is interessant, maar ook de wijze waarop de afwerking onderdeel wordt van de nieuwe functies die aan ruimtes worden toebedeeld. Zoals lekkere zachte knuffelwanden voor kinderdagverblijven, whiteboard-panelen of chique wanden voor trouwzalen, voorzien van een chesterfieldlook. Vooral Brede Scholen weten hier goed raad mee. Dat resulteert vaak in multifunctioneel ingerichte ruimtes, waar onderwijs, welzijn en zorg uitstekend samengaan.

Voor ideeën met betrekking tot flexibele ruimteverdeling, openheid en transparantie zou u ook eens op deze impressiesite moeten kijken;
http://bit.ly/19dbrb7

Kijk ook eens naar de deze artikelen van de PO-raad;http://www.poraad.nl/content/krimp-het-onderwijs. Over krimphulp en krimpconferenties. 

Reageren? Mail hdendikken@breedveld.com